Het centrum
Door: Kyra
Blijf op de hoogte en volg Kyra
18 Juli 2006 | Mozambique, Maputo
Via via had Unicef mijn site bekeken en contact met mij opgenomen. Zij waren afgelopen week in Mozambique om onder andere een reportage voor schooltv-weekjournaal te maken over aids. Door de gevolgen van aids zijn er enorm veel weeskinderen en daarom wilden zij ook het weeshuis waar ik werk bezoeken om misschien te filmen. Helaas kon dat niet doorgaan, omdat de condities in het weeshuis echt onder de maat zijn. Het zou geen reëel beeld geven van de opvang voor weeskinderen in Mozambique.
Het weeshuis is ten eerste niet echt een weeshuis, maar een opvangcentrum. Er wonen behalve kinderen ook veel volwassenen en gehandicapten. De kinderen worden echter ontzettend verwaarloosd en zijn zwaar ondervoed. Ze zitten onder met wondjes, infecties en ziektes. De hygiëne is zeer slecht en medische verzorging ontbreekt. Het centrum biedt niet genoeg slaapruimte voor het aantal inwoners. Alle kinderen van nul tot ongeveer tien jaar slapen daarom op de grond. Activiteiten zijn al helemaal afwezig. Bij de oudere meisjes vind zeer waarschijnlijk prostitutie plaats. Er is gewoon geen begeleiding, voorlichting of verzorging.
Het schrijnende is dat er zoveel meer mogelijk is, want geld is het probleem niet. De pater is echter niet in staat om de boel beter te organiseren. Er zou een beter voedselprogramma kunnen komen. De vrouwen die daar werken moeten getraind worden. Zij zouden veel en veel meer kunnen en moeten doen. Momenteel is het zo dat de meesten voor het grootste deel van de dag liggen te luieren of met elkaar zitten te kaarten. Maar ook deze vrouwen hebben weer hun eigen verhaal. Ze krijgen echt heel weinig betaald, zijn vaak ziek, hebben problemen of zieken in de familie etc. De pater is verouderd en overziet het allemaal niet meer. Hij neemt de verantwoordelijkheid van een heleboel kinderen op zich, maar kan die eigenlijk niet dragen. Er blijven maar meer mensen binnen komen, wat ten koste gaat van de anderen. De man heeft een goed hart, maar verwaarloosd de kinderen. Hij wil het wel, maar kan het gewoon niet en moet dat dan ook niet doen.
Ik, als jong westers meisje dat net kennis maakt met de Mozambikaanse samenleving, ben echter totaal niet in de positie om de mensen te zeggen hoe ze het wel zouden moeten doen. Bovendien zou ik het ook niet zo goed weten, omdat het echt heel gecompliceerd in elkaar zit. De cultuur is zo anders. Maar dat maakt het voor mij vaak wel heel frustrerend. Gelukkig wordt er nu wel echt gewerkt aan verbeteringen. De sociale dienst van Mozambique oefent momenteel veel druk uit en willen de boel flink gaan reorganiseren. De dreigen zelfs de hele tent te gaan sluiten en de kinderen op andere plekken onder te brengen.
Laatst heb ik een ander weeshuis bezocht wat door de Mozambikaanse overheid is georganiseerd. Dat zag er werkelijk zo veel beter uit. Alle kinderen hebben gewoon een eigen bedje, worden goed verzorgd en krijgen goed te eten. Dat is echt een wereld van verschil.
Wat ik voornamelijk doe en gedaan heb is gewoon aandacht geven aan de kinderen. Dat is namelijk waar het ze nog het meest aan ontbreekt. Gewoon optillen, vast houden, knuffelen, spelen en verzorgen. Ik hoopte dat de vrouwen dat op een gegeven moment een beetje zouden gaan kopiëren. De laatste tijd lijken ze dat ook steeds meer te doen. Eerst liepen kinderen bijvoorbeeld de hele dag in een poepluier. Ik vroeg dan: ‘is er misschien nog een luier, dan zal ik hem wel even wassen en verschonen.’ Dan deed ik dat en hielpen ze mee. Nu wassen en verschonen ze de kinderen veel vaker uit zichzelf. Vooral voor de kleintjes is aandacht en verzorging echt heel belangrijk, want als ze zo klein al compleet verwaarloosd worden, kan er ernstige hersenschade optreden.
De laatste tijd ben ik ook veel bezig geweest met de administratie. Alle inwoners hebben nu een eigen dossier met (medische) gegevens.
Ik heb Santinho (‘mijn kindje’) laatst opgezocht en hij ziet er echt zo goed uit. Hij was niet meer zo dun en zwak, zijn huid was veel beter en hij had mooie kleertjes aan. De mensen in het huis waar hij nu verblijft verzorgen hem heel goed en echt met liefde. Ik ben zo blij dat hij daar onderdak kon krijgen. Het wordt een gezond mooi jongetje.
Alexis is inmiddels vertrokken. Wij waren allebei zo blij dat we elkaar hadden, want daardoor hebben we heel veel gedaan, gezien en lol gehad. Mijn ouders en broertje zijn een paar dagen geleden hier aangekomen. De komende weken gaan we nog wat rondreizen. Ik heb wel echt zin om weer naar huis te gaan, want veertien weken is veel te lang om zonder je vriendje te zijn.
18 Juli 2006 - 10:34
Mathilde:
Zo Kyr! Santinho ziet er inderdaad een stuk beter uit! Echt mooi om zo'n verschil te zien! Ik hoop dat het langzaamaan steeds beter gaat met het centrum enzo, zo te horen ben je een goede hulp en doe je erg je best. Is het leuk om je ouders en broertje weer te zien? Veel plezier met je familie, succes en sterkte met de alle dingen die je daar meemaakt en tot in Nederland.
Liefs, Mathilde -
19 Juli 2006 - 13:49
Pino Salm:
Hoi Kyra,
Je hebt weer het nodige meegemaakt de laatste weken. Ik vind het knap zoals je de situatie in je omgeving analyseert en daarbij je eigen positie goed betrekt. Oftewel je kunt dingen aanstippen, voorbeeld geven maar het niet zelf oplossen.
Nog veel plezier met je ouders en Joeri en tot zinesn in Amsterdam.
Pino -
20 Juli 2006 - 20:52
Laurie:
Lieve Kyr!
Het raakt me allemaal wat je schrijft, wat je doet, hoe je de situatie om je heen reeel beschrijft.
Ik vind het knap dat je je zo blijft inzetten, elk klein beetje helpt.
Veel plezier met A als je weer thuis bent, het gaat helemaal geweldig worden!!!
(Ik weet hoe het voelt; 28 weken zonder vriendje..;))
Veel liefs uit Boston, usa -
24 Juli 2006 - 13:17
Lotte:
Lieverd, ik ben blij om te lezen dat het veel beter gaat met 'je kindje'. Hij ziet er veel gezonder uit en ik hoop voor hem dat het alleen maar beter zal gaan. En wat fijn om te horen dat jij zo'n verschil hebt gemaakt daar; dat die mensen die daar werken meer uit zichzelf doen, beter opletten en dat iedereen nu ook geregistreerd staat. Ik wens je nog heel veel succes de laatste paar weken toe en heel veel plezier met je ouders!
Tot snel, dikke kus -
25 Juli 2006 - 12:39
Henny:
Lieve Kyra,
Dank je wel voor je inzet en werk in het weeshuis!
Ongeacht de omstandigheden die je aantrof ben je met een zekere onverschrokkenheid doorgegaan. Dat is knap en bewonderenswaardig.
Voor veel kinderen heb je een betekenis gekregen die van onschatbare waarde is. Met je liefdevolle zorg,je vrolijkheid en je vriendschap hebben velen voor het eerst gevoeld wat het is om speciaal te zijn. Een plekje te hebben bij "a Kyra,uma mae e uma menina branca", die lacht, zingt, knuffelt en stoeit en steeds weer terug kwam. Bij wie je de haren mocht vlechten en op schoot kon zitten, op de rug kon klimmen en die altijd bereid was je luier te verschonen....
En een foto maakte van alle kinderen!
Ze zullen je missen, maar ik denk dat ze je niet snel zullen vergeten.
Je foto's zullen daarbij een geweldige steun zijn!
Ik zal mijn best doen om te helpen dat het beter gaat worden...
Dank voor dat je hier was.
Abraco forte e beijinhos!
henny
25 Juli 2006 - 21:03
Mirjan En Hans:
Ha die Kyra,
we hebben geboeid je meest recente verhaal over het weeshuis gelezen. Het lijkt mij ook heel moeilijk om te zien dat er eigenlijk veel meer zou moeten en kunnen gebeuren, maar dat het domweg niet van de grond komt. Ik vind je inzet geweldig! Ook het veslag van de bootreis was zeer aansprekend met zomaar opeens een bevalling. Je maakt wel echt van alles mee.We zijn nu weer helemaal bijgelezen en hebben ook de bijbehorende foto's bekeken: heel leuk!
Hier in Holland is het nu ook al weken tropisch warm: vandaag 32, morgen 36 graden. De weekenden zijn we steeds in Drente en het zwemmen in de Oude Vaart is heerlijk. Onze vakantie in Alaska zit er ook aan te komen: 11 augustus vliegen we de wolven, rendieren, elanden en grizzly-beren tegemoet en we hebben er allebei heel veel zin in.
Kyra, we wensen je een heel prettige rondreis met Eric, Teresien en Yoeri (doe ze ook de hartelijke groeten svp) en hopen je straks weer in levende lijve te kunnen begroeten.
Liefs,
Mirjan en Hans -
26 Juli 2006 - 15:04
Carolien En Martijn:
Lieve kyra,
En dat zit het er alweer bijna op! Je bent nu volgens mij aan het rondreizen met eric, teresien en yoeri. Heel veel plezier met z'n allen en het is een reis om nooit meer te vergeten. kus tijn en teen -
05 Augustus 2006 - 17:26
Je Vijfjes:
Hoooooooooooooi!
we zijn hier in Calella. de vetste stad ter wereld! Af en toe kutweer maar voor de rest heel erg leuk. Lekker strandje, lekker zwembad, lekker tentje, lekker bedje, lekkere jongens, lekker...
Zijn in St. Trop geweest, was meesterlijk (Pieter).
We zien je snel!
Kus, Mathilde, Lotte, Marie, Anne en Vera -
05 Augustus 2006 - 17:28
Wij Weer:
Even reactie op laurie: What about us?! Anne is niet Kyra´s enige vriendin!!! tzzz Ishal.... -
10 Augustus 2006 - 18:24
Moi:
Oh ja, en vooral lekkere tomatensaus;)