Mijn kindje leeft nog - Reisverslag uit Maputo, Mozambique van Kyra Somers - WaarBenJij.nu Mijn kindje leeft nog - Reisverslag uit Maputo, Mozambique van Kyra Somers - WaarBenJij.nu

Mijn kindje leeft nog

Door: Kyra

Blijf op de hoogte en volg Kyra

11 Juni 2006 | Mozambique, Maputo

Ik ging eigenlijk al van het ergste uit, maar mijn kindje leeft wonder boven wonder nog en hij sterkt zelfs weer wat aan. Hij ligt nog wel in het ziekenhuis, maar niet meer op de intensive care (voor zover je van een IC kunt spreken hier). Hij verkeert niet meer in levensgevaar en hoewel hij nog erg zwak is, zien zijn vooruitzichten er nu wel goed uit. De malariabehandeling en medicijnen slaan gelukkig aan. Gisteren heb ik hem samen met Alexis opgezocht in het ziekenhuis. Terwijl we door de gangen liepen, op zoek naar zijn kamer, viel de electriciteit weer eens uit. Dit gebeurd hier heel vaak, maar in een pikdonker ziekenhuis met allemaal huilende kinderen geeft dat toch wel een hele nare sfeer. Gelukkig duurde het maar een paar minuten, zodat we snel het bed vonden waar dat lieve schatje in lag. Hij is zwak, maar krijgt goede verzorging. Waarschijnlijk wordt hij morgen zelfs al ontslagen.

Ik had luizen, maar gelukkig had Henny nog spul waarmee ik die beestjes op mijn hoofd met stinkend gif snel kon vermoorden. In het weeshuis is er ook al eens over me heen geplast, gepoept, gespuugd en gekotst, maar daar kunnen al die schatjes natuurlijk ook niets aan doen. Het hoort erbij. Douchen is altijd het eerste wat ik altijd doe als ik thuiskom. Het weeshuis is vies en het zit er vol van bacterien en infecties. Ik heb een goede weerstand omdat ik gezond ben, goed eet, goed slaap, vaak mijn handen was, geen open wondjes heb en goed op let. Ik zelf loop dus niet zoveel gevaar.

Ook voor ons in Maputo is het WK begonnen. In een sportcafe heb ik vanmiddag met wonderbaarlijk veel Oranjefans de slechte wedstrijd van Nederland gezien. Maar we hebben gewonnen, dus we mogen niet klagen. Het voetbal leeft hier heel enorm, dus dat is erg leuk. Het is een gezellig sportcafe met grote schermen en omdat er veel verschillende nationaliteiten zijn, verhoogt dat de sfeer. Helaas doet Mozambique zelf niet mee.

Ik merk dat veel mensen mijn website bekijken. Ik krijg veel leuke, steunende reacties en lieve mailtjes wat ik heel erg leuk vind en waar ik heel blij mee ben. Het is zeker niet makkelijk wat ik allemaal zie en meemaak, maar het gaat op zich hartstikke goed met mij. Af en toe neem ik bewust wat afstand van dingen en zoek ik wat afleiding. Soms ga ik gewoon ook een dagje niet naar het weeshuis, omdat het daar toch ook wel vaak deprimerend is. Maar meestal stap ik ’s ochtends met enthousiasme in de chapa’s en heb ik zin om alle leuke kindjes weer te zien.

• 12 Juni 2006 - 07:46

Maezinha:

Minha querida Kyrinha,

Ik ben blij dat zoveel mensen je middels mails, smsjes en berichtjes op deze site steunen. Je maakt zoveel mee Kyrinha!
    De foto's van Santo zijn heel ontroerend. Je hebt alles voor hem gedaan en zo te zien met succes. Ik ben echt trots op je. En natuurlijk blij met dit nieuwe bericht waarin je me gerust stelt over jouw eigen conditie.
    Wat een feest dat Alexis ook in Maputo is. Sterkte en geniet.
    Muitos beijinhos, Maezinha

• 12 Juni 2006 - 11:05

Sacha:

Lieve Kyr,
    Ben blij dat het nog steeds goed met je gaat en dat het beter gaat met je kindje.
    Je berichtjes en foto's blijven toch aangrijpend en interessant.
    Ik wens je nog veel sterkte en plezier!
    Liefs,sas

• 12 Juni 2006 - 14:54

Jasmin Singh:

Hey,

It is Jasmin from the U.S. I talked to Thilo yesturday and she gave me your website info so I could check out your trip. Looks like your having an awesome time!! You have some really good pictures. I am actually thinking about working in an aids clinic in South Africa in January. It would be nice to hear about your work expierence. I don't have your e-mail. Mine is: jasminsingh77@yahoo.com. I would love to hear from you. Take Care,
    Jasmin

• 13 Juni 2006 - 20:36

Yoertje:

hey lieve kyrtje

Ik vind het allemaal erg bijzonder en aangrijpend wat je daar allemaal beleeft.
    ik heb erg veel zin om daarheen te gaan, en om te zien wat jij daar allemaal meemaakt.
    -xxx- je broertje
    ps. ik stuur je van de week een gwn mailtje

• 14 Juni 2006 - 09:06

Carolien En Martijn:

Lieve kyra,
    Er zijn inderdaad geen woorden voor alles wat jij nu meemaakt. Een hele ervaring. Wat een prachtige foto's van je safaritocht! We zijn blij dat het goed met je gaat en dat je je thuis voelt, zodat je je ervaringen en emoties ook kunt delen. Hier gaat alles prima. druk met werk en prive. liefs teen en thijn

• 14 Juni 2006 - 18:36

Lotte:

Heey lieverd, wat fijn om te horen dat het weer beter gaat met je kindje en dat jij het ook nog steeds naar je zin hebt. Als je allemaal ziet&leest waar jij steeds mee te maken hebt; ik heb echt bewondering voor je...
    Veel plezier en sterkte, dikke kus!

• 20 Juni 2006 - 18:59

Hans Abspoel:

Dag lieve Kyra, ik heb al je berichten met veel plezier gelezen (en ook de foto's gezien) en heb veel bewondering voor al het werk dat je daar doet. Dat zal niet altijd meevallen, gezien de primitieve omstandigheden.Ik kan me goed voorstellen dat het werken in het weeshuis soms deprimerend wordt. Zo'n uitstapje als die safari lijkt me dan ook een prima aflei-ding.Hartstikke leuk trouwens, een leeuw van zo dichtbij te bewonderen (en dat zonder gevaar). Hier gaat alles goed: door de week werken en in het weekend naar Drente met nu prachtig weer. 11 juni werd Marga, een goede vriendin 60 en hadden we groot feest in de tuin in Kaatsheuvel in de stralende zon met 31 graden hitte. Ik had een uitgebreide sketch geschreven met vier liedjes waaraan ook Maarten meedeed. Het werd een groot succes, vooral omdat de zoon van de jarige prachtig meespeelde op de saxofoon.
    Kyra, ik stop ermee.Het allerbeste, succes met al je activiteiten, we blijven je volgen en in gedachten ondersteunen. Tot schrijfs/mails, veel liefs, dikke zoen op afstand van Mirjan en mij.

• 09 Mei 2007 - 22:45

Diutk: