Ben beetje gewend, maar zal wel nooit wennen
Door: Kyra
Blijf op de hoogte en volg Kyra
09 Mei 2006 | Mozambique, Maputo
Ik ben inmiddels wat meer hier gewend, maar aan een hoop dingen zal ik wel nooit gaan wennen.
’s Ochtends ga ik met de chapa naar het weeshuis. Dat is een klein busje waarin iedereen tegen en op elkaar zit/hangt of staat. Het hobbelt, gaat met horten en stoten, iedereen stinkt en zweet, maar het is wel gezellig. Er is altijd muziek en de mensen zijn vrolijk. Ik zit/sta/hang ongeveer vijftig minuten in de chapa om bij het weeshuis te komen, dat aan de rand van de stad is. Onderweg kijk ik voortdurend mijn ogen uit; heel veel mensen, kinderen, huisjes, krotten, vuilnis, straatjes, stof, kraampjes en nog veel meer. Ik kan het eigenlijk niet beschrijven.
Zodra ik bij het weeshuis kom rennen er meteen kindjes op me af: ‘Kyra, Kyra, ola, Bom dia.’ De meesten kennen mij nu wel. Ik probeer nu zoveel mogelijk iedereen te leren kennen en mijn aandacht te verdelen. Dus niet alleen de schattige kleintjes op schoot nemen, maar ook met de oudere kinderen, de gehandicapten, de oudere vrouwen en het personeel praten. Dat is lastig, omdat een aantal een vijandige houding hebben: ‘Heb je weer zo’n jong, wit, rijk, naïf, westers meisje die alles hier maar niks vindt en de boel wil komen veranderen.’ (Ze hebben een aantal slechte ervaringen met mijn voorgangers.) Ik moet daar dus heel voorzichtig mee zijn en vertrouwen proberen te winnen.
De kleinsten, tussen nul en twee jaar, worden eigenlijk best wel verwaarloosd. Ze zitten en liggen letterlijk de hele dag bij mekaar op matjes, terwijl er nauwelijks iemand naar ze omkijkt.
Er is bijvoorbeeld een jongetje van nog geen jaar oud, wat hartstikke dun is. Als je hem op tilt ben je bang dat hij uit elkaar valt. Het ligt daar maar op de grond, terwijl er vliegen het snot uit zijn neus eten, vocht uit zijn mond en ogen en de diarree uit zijn luier.
Het zijn vaak de negen- en tienjarige kinderen die de kleintjes eten geven en wassen.
Ik ben afgelopen zaterdag uit geweest in de vetste discotheek die ik ooit gezien heb; heel groot, een zwembad, overal palmbomen, riet en bamboe, swingende muziek en allemaal mensen die geweldig goed kunnen dansen. De meisjes lopen erbij zoals in Brazilië: super korte minirokjes, hoge hakken en korte topjes. Ik viel dus echt zwaar uit de maat met mijn lange slobberbroek, gympen en t-shirtje. Helaas waren er ook wel veel oude, blanke mannetjes, die met jonge Mozambicaanse meisjes stonden te dansen… Die moeten ze echt de toegang weigeren.
Ik ging met Niki mee. Zij is de dochter van vrienden van Jolke en Henny, de mensen waarbij ik verblijf. Zij is een leuk Nederlands meisje die hier al acht jaar woont en alles goed kent. Maandag ging zij ook voor een dagje mee naar het weeshuis. Dus dat was wel gezellig.
09 Mei 2006 - 22:18
Erik En Teresien:
lieve Kyrinha,
we lezen net samen je nieuwe bericht en zijn erg onder de indruk van je verhalen en foto's. Je beschrijft het goed en aangrijpend. Je maakt iets mee wat eigenlijk met geen pen te beschrijven valt!
Je kunt zeker veel voor de kinderen betekenen. Dikke kus -
10 Mei 2006 - 08:37
Karin D.:
Lieve Kyra,
Het is indrukwekkend wat jij allemaal meemaakt. Ik vind het fantastisch wat jij allemaal doet en ik heb echt bewondering voor je. Veel liefs Karin en vel groeten van Sjoerd Maaike en Ed -
10 Mei 2006 - 09:24
Sas:
Lieve Kyr,
Het klinkt allemaal erg indrukwekkend. Knap dat je er zo goed mee om kan gaan.
Veel sterkte en plezier!
Veel liefs sas -
10 Mei 2006 - 11:49
Thijs:
Heej Kyra,
klinkt heel vermoeiend, al die veranderingen en sociale druk en spanning. vind dat je erg rustig en verstandig overkomt, hoop dat je net zo handelt als je schrijft, dan komt t vast helemaal goed! succes daar, tot snel, qua verhalen, doegei Thijs -
10 Mei 2006 - 15:31
Milanka:
tering.. wow..
hebben jullie daar eigenlijk genoeg eten enzo? wat eten die kinderen eigenlijk? en hoe ziet een dag er uit voor je? en is een bus daar ook nooit vol? in nepal kan er altijd wel wat bij, 3 geiten.. geen probleem
kijk uit naar je volgende verhaal, ben echt onder de indruk
veel sterkte en liefs, milanka -
10 Mei 2006 - 23:36
Ans:
Lieve Kyra,
Ik had al aan je geschreven dat je relaas en de foto's mij zeer aangrijpen.
Dat gebeurt nu weer.
Schrijnend wat een verschil met ons land.Alhoewel ik dinsdag bij de laatste bijeenkomst was ivm het opzetten van een Voedselbank in Westerpark.
Dat is toch eigenlijk ook niet te beschrijven dat er ook in Nederland mensen zijn die nauwelijks geld hebben om eten te kopen voor zichzelf en hun kinderen, ik zit in de stuurgroep van deze Voedselbank en probeer op deze manier mijn steentje bij te dragen.
Kiertje ik heb bewondering voor jou en hoop dat je ondanks of misschien zelfs dank zij een goede tijd daar hebt.
Liefs van Ans
11 Mei 2006 - 15:19
Annemieke:
Hey Kyr! Het klinkt allemaal erg indrukwekkend, erg goed beschreven! Jij zal vast en zeker iets gaan betekenen daar met de social skills die je hebt! Ik blijf je volgen! Heel veel succes toegewenst en liefs,
miek -
11 Mei 2006 - 22:14
Lot:
Oh Kyrtje, wat erg om al die verhalen over al die zieke kindjes te lezen en die foto's te zien, hoe dun en ondervoed sommige kinderen eruit zien. Ik hoop dat je toch een mooie tijd tegemoet gaat in Maputo en ik wil je vooral veel sterkte wensen.
Hele dikke kus&een knuffel! -
14 Mei 2006 - 14:24
Vera:
Lieve kyr,
tranen in mn ogen bij je bericht en foto's. Veel dingen zien er zo herkenbaar uit (de markt, lieve kindjes en onderweg)! Andere dingen zijn ook weer minder herkenbaar.
Ik weet zeker dat je ieders vertrouwen zult winnen, want wie jou kent kan moeilijk geen vertrouwen in je hebben. Je bent een echte topper!
Blijf de leuke gekke dingen in je opnemen en probeer te kijken hoe je de minder leuke dingen(geleidelijk!) kunt veranderen. Niet teveel hooi op je vork, hè! Daar bereik je altijd minder mee.
Ik zend van hieruit zoveel mogelijk sterkte naar je toe, nu maar hopen dat we telepathie hebben...
Kusje liefie! -
15 Mei 2006 - 19:08
Son En JW:
Mooie beschrijving van wat je allemaal beleeft en meemaakt! Kijken uit naar je volgende berichten. Liefs -
15 Mei 2006 - 20:50
Marie&Mathilde:
Lieve Kyra,
De foto's zijn echt ontzettend indrukwekkend. Je weet wel hoe het is daar, maar om het echt zo te zien, waar jij naast zit, is echt schokkend. Hoe voel je je? We hebben respect voor je, we weten niet of wij zoiets zouden kunnen. Heel veel succes nog en natuurlijk plezier!
Kusjes en liefs
M&M